Gå til innhold. Gå til hovedmeny.

Fairtrade-film

 
 

Spørsmål og svar

Spørsmål og svar

 

Hva er egentlig Fairtrade-koden?
Bak hvert Fairtrade-produkt står det mennesker og deres historier. Med Fairtrade-koden vil du finne ut hvordan du bidrar til bedre leve- og arbeidsforhold for bønder og arbeidere i Afrika, Asia og Latin-Amerika ved å kjøpe Fairtrade-merkede produkter. Skriv inn Fairtrade-koden og avlegg produsentene et virtuelt besøk: Du kan finne ut hvor bøndene bor, hvordan de jobber og hvilke prosjekter som har blitt finansiert av Fairtrade-premiumen.
 
Hvor kan jeg finne Fairtrade-koden?
Fairtrade-koden er et nummer som vises på emballasjen til en Fairtrade-produkt. Ved å taste inn koden vil det komme opp en egen side med bakgrunnsinformasjon om det Fairtrade-produktet du har kjøpt.
 
Hvor får man kjøpt Fairtrade-merkede varer?
Her finner du informasjon om hva slags Fairtrade-produkter som selges i Norge og hvor man får tak i dem.

 

Hvorfor viser vi ikke salgsprisen på Fairtrade-varene?
 
Fairtrade er et markedsdrevet system hvor sertifisering av nye kooperativer/plantasjer sees i forhold til etterspørsel i markedet. Kooperativer/plantasjer har handelsavtaler med tradere og importører og de har mulighet til å forhandle pris oppover på bakgrunn av kvalitet og etterspørsel.
 
Fairtrade forholder seg til hva som er en bærekraftig råvarebetaling og en utviklingsfremmende Fairtrade-premium for bønder og arbeidere, ikke til hva en vare selges for i butikkene i Norge og andre land. Kommersielle aktører og butikker kan selv bestemme hvilken pris de setter på en vare, det varierer stort, og det ville være umulig å forholde seg til disse prisene.

 

Hva er egentlig en "leverandør"?
En leverandør kan være en bedrift, importør eller eksportør som har Fairtrade-merket sine produkter og har en lisensavtale med Fairtrade Norge. Leverandørene forplikter seg til å følge de internasjonale Fairtrade-standardene. Først da kan de merke sine produkter med Fairtrade-merket.

 

Har du andre spørsmål send dem gjerne til oss på
kontakt@fairtrade.no.